var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));
 
információk / a szaunázásról
 
A szaunázásról - Néhány hasznos gyakorlati jótanács

A finnek közkedvelt szólása:"Engedd, hogy a
szauna elfeledtesse veled mindennapi gondjaidat !"
A szaunázási szokásokra vonatkozóan merev
szabályokat felállítani nem szabad - ezt a finnek
sem teszik. Itt mégis összegyűjtöttünk néhány
általános szabályt.

Ebből a felsorolásból látszik, hogy igazán mindenki a saját igényének legjobban megfelelő feltételeket kell biztosítsa szaunázása során és ekkor lesz tökéletes a relaxációja, felfrissülése.

- Csak akkor szaunázzunk, ha a szaunázásra szánt idő a rendelkezésünkre áll. Eszerint mivel az előkészületekkel együtt egy normál szaunázás időigénye legalább két óra, siettetni magunkat nem szabad, mert így pont a szaunázás lényegétől és jótékony hatásától fosztanánk meg magunkat. A szauna a meditáció, a teljes testi és lelki kikapcsolódás helye, ehhez pedig idő kell. Ne sajnáljuk !
- A szaunában nem szokás sem enni, sem inni. Ez nemcsak a tisztálkodás, hanem a relaxáció és a szellemi meditáció helye is.
- Szaunázás előtt nem célszerű sokat enni vagy inni.
- Szaunázás előtt célszerű lezuhanyozni. Ez különösen a közösségi szaunák esetében fontos. Zuhanyozás után törölközzünk szárazra .
- Lehetőség szerint ruhátlanul szaunázzunk.
- Lázasan, betegen soha ne szaunázzunk! Megelőzésre azonban mindenkinek javolt a szaunázás.
- A szaunapadra leüléskor mindenképpen hasznos vagy egy kis törölközőt, vagy külön erre a célra rendszeresített papír vagy textil ülőkét helyezni higiéniai megfontolásból, elsősorban közösségi szaunákban(Ügyeljünk arra, hogy mindig ugyanazt a felét használjuk!).
- Mindig vegyük le ékszereinket, mert a nagy melegtől gyorsan felforrósodva kellemetlenül égethetik a bőrt, ha erről megfeledkezünk !
- A levegő mozgása a szaunában: ha a levegő cirkulálása nem megfelelő, a szaunázót fáradttá teszi, ezért nagyon fontos, hogy elegendő beáramló friss levegő jusson a szaunába.- A hőmérséklet és a páratartalom: Az ajánlott hőmérséklet fejmagasságban: 75 - 90 C fok(idősebbeknek és kezdőknek: 75 - 80 C fok ajánlott). A szaunázás közbeni legmagasabb páratartalom: 100 C fokon 9 % és 75 C fokon pedig 22 %. Javasoljuk, hogy szaunázáskor az első 3 - 5 perc után 1 - 2 kanál vizet locsoljon a kövekre, majd ezt 2 - 3 percenként ismételje meg.A kabin levegőjének pára - és iontartalma így megnövekszik és ez rendkívül nyugtatólag hat az idegrendszerre.(Legtöbben elfelejtik kalibrálni saját szaunájukban a páratartalommérőt, ezért az hamis értékeket mutat. Mintegy másfél órai száraz kb. 90 C fokra történő felfűtés esetén a műszernek 12 % - os relatív páratartalmat kellene mutatnia. Ha ettől eltér, akkor a műszert a falról leakasztva, hátul egy kis méretű csavarhúzó segítségével erre a 12 % - os értékre kell beállítani a mutatót és így később mindig a helyes értéket fogja jelezni).
-Alapszabály: Akkor megfelelő a páratartalom a szaunában, ha nyitott szájjal történő levegővételkor nem kellemetlenül égető a szájában a levegő.
- A szaunázás időtartama: 8 - 12 perces bentartózkodás után 5 - 10 perces hűlési fázissal szakítsa meg a szaunázást. Erre a célra egy hidegvizes zuhanyozás és/vagy üldögélés a szabadlevegőn(télen is !), vagy megmártózás egy merülődézsában,fürdés tóban, medencében, hempergés a hóban, a merészebbeknek és edezettebbeknek pedig a téli "lék- úszás" is lehetséges.
A "Ki bírja legtovább, vagy a legmagasabb hőmérsékletet ?" virtuskodás, versengés kerülendő !- Ha valaki el tud sétálni a szaunáig, akkor szaunázhat - mondják a finnek. Ha azonban vérkeringési-, vagy szívproblémái vannak, akkor kerülni kell a hosszú ideig és/vagy magas hőfokon történő szaunázást és mindenképpen beszélje meg problémáját kezelőorvosával.
- Szaunázás közben ne fogyasszunk alkoholt és ne hangoskodjunk! (Bár az előbbit néha a finnek sem tartják be). A szauna a csend és a meditáció helye.
- Mielőtt kimegyünk a szaunakabinból, üljünk fel, hogy a testünk vérkeringése ismét alkalmazkodni tudjon a függőleges helyzethez.Ehhez elegendő kb. 1 - 2 perc mindössze.
- Szaunázás után: A hideg vizes medencébe merülést megelőzően mossuk le magunkról az izzadságot !Az utolsó zuhanyozást mindig melegvízzel végezze, hogy a kitágult pórusok ne húzódjanak össze, amely kellemetlen utóizzadást vált ki. Gondosan szárítkozzon meg ! A szaunázás befejeztével hagyja hátra tisztán a következő szaunázó részére a kabint. Ha forró a kabin, a legegyszerűbb módja a felszárításnak az, ha egy darabig csukva tartja az ajtót. A végén mindenképpen nyissa ki az ajtót(vagy az ablakot is ha van) és hagyja tökéletesen kiszellőzni a kabint. Szaunázás után a férfiak részére egy speciális lehetőség kínálkozik: a különlegesen sima borotválkozás, ugyanis a pórusok a nagy meleg hatására erősen kitágulnak.
- A szauna és a fekpadok tisztítása csak semleges tisztítószerekkel, vagy az erre a célra készült tisztítófolyadékkal végezhető.


     
 
 
 
   
 
 
Szaunacenter - 2096 Üröm, Kőbányai u. 16. - E-mail: info@szaunacenter.hu
Szaunacenter.hu - Szauna, infrakabin, masszázsmedence, jakuzzi, kiegészítők - © 2008 - 2009 Minden jog fenntartva / Adatvédelem>>
Partnereink: Spatrend (Jakuzzi ajánlat: Spatrend Expo,HotSpring jakuzzikCaldera Spas masszázsmedence), Spatrend Expo
Masszázsmedence, jakuzzi ajánlatok, akciók! Aquafinesse víztsztítás!